Осма конференция по търсене и спасяване в Черно море

На 31.10 и 1.11.2011 г. делегация от България в състав: к.д.п. Валентин Енчев - директор на Дирекция „Морска администрация” (ДМА) - Варна; Пламен Бонев - началник на отдел „Контрол и опазване на морската среда, търсене и спасяване” в ДМА - Варна, капитан ІІ ранг Мирослав Койчев - старши експерт в Щаба на командването на ВМС,  к.д.п. Божидар Добрев - регионален представител на БУЛСАР; к.д.п. Димитър Димитров - президент на Българската асоциация на морските капитани и к.д.п. Александър Александров от Технически университет във Варна, взе участие в Осмата конференция по морско търсене и спасяване на черноморските държави в Констанца - Румъния.


На конференцията бяха анализирани и обсъдени възмoжностите за решаване на проблемите на морското търсене и спасяване в Черно море, подобряване на координацията между службите, както и други актуални въпроси.


Представителят на Международната морска организация – к.д.п. Ивайло Вълев декларира пълната подкрепа на организацията за решаването на проблемите. Като начало още до края на тази година ще се организира курс за администратори по търсене и спасяване в Малта, а през следващата година  ще се обучават координатори на операции.


Беше решено специалистите по търсене и спасяване да се съберат отново  следващата година в гр.Одеса - Украйна.