Днес във Варна стартира втората фаза на проекта VTMIS

    Днес във Варна стартира втората фаза на проекта по програма ФАР „Информационно и комуникационно обслужване на корабоплаването" /Vessel Traffic Management and Information System - phase 2 - VTMIS-2/. На събитието присъстваха министърът на транспорта Петър Мутафчиев, зам.-министърът на транспорта Даниела Никифорова, изпълнителният директор на Изпълнителна агенция „Морска администрация" к.д.п. Николай Апостолов, директорът на дирекция „Морска администрация" Варна к.д.п. Александър Първанов, експерти от ИА „МА". Гости на събитието бяха и изпълнителите на проекта от френско-гръцкия консорциум „Софрелог - Марак", договорът с които беше подписан на 30 май 2006 г.

Системата VTMIS е предназначена да осигури безопасността на корабния трафик, безопасността на хората, да се повиши ефективността на пристанищата и водните пътища, да се опазва околната среда.

Основното е осигуряването на безопасно корабоплаване. Наличието на точни данни за корабите, тяхната дислокация и параметри на движение превръщат системата в изключително ценен източник на информация за  военноморските сили, гранична полиция, митническите власти, опазване на околната среда.

Първата част на системата беше изградена през 2004 г. Целта на втората фаза на проекта е да се доразвие съществуващата система за управление на корабния трафик за по-пълното удовлетворяване на изискванията на европейските стандарти за повишаване безопасността на корабоплаването.

VTMIS-2 е финансирана с 2.500 млн. евро от програма ФАР и с 860 хил. евро българско съфинансиране. Гръцката част от консорциума е отговорна за строителната част.

По програма е предвидено да се дооборудват съществуващите точки и да се изградят шест нови:

1.     Балчик 2

2.     Варна - запад /Траката/

3.     Фичоза

4.     Белослав 2

5.     Нефтено пристанище Бургас.

6.     Поморие

Три от радарите ще бъдат в Бургас, а останалите ще са разположени в акваторията на Варна. Такива ще има на буната в местността Траката, в Белослав, Балчик и на входа на канала море-езеро. Най-мощният радар ще бъде в местността Фичоза и ще осигурява наблюдение до нос Калиакра.

По време на откриването министър Мутафчиев заяви, че това е една модерна система, която ни нарежда сред най-напредналите страни и ни поставя на крачка пред държавите от черноморския регион. Той добави, че България е първата страна измежду тях, която въвежда система с такива възможности. Петър Мутафчиев подчерта, че България, като страна-членка на ЕС, иска да използва възможностите на VTMIS, за да се повиши безопасността на корабоплаването на страните от черноморския регион и така да се подпомогне сътрудничеството между тях. Това ще допринесе и за поддържането на добросъседски отношения с всички тях.

 За допълнителна информация:
Гергана Гроздева, Пресцентър,
Министерство на транспорта
Тел: 940 96 25
e-mail: [email protected]